Skip to content

Węglowodany

Węglowodany (cukry) są niezbędnym elementem diety dziecka, gdyż stanowią podstawowy materiał energetyczny organizmu ludzkiego.

Dzielimy je na proste (występujące w owocach, słodyczach, sokach, miodzie) oraz złożone (warzywa, produkty zbożowe).

Przykładami produktów zawierających węglowodany są: pieczywo białe i z pełnego przemiału, kasze grube i drobne, makarony, warzywa i owoce.

Zbyt mała podaż węglowodanów wpływa nieko­rzystnie na ustrojowe procesy metaboliczne, prowa­dząc do zaburzeń przemiany tłuszczów i białek. Przy niedoborze węglowodanów w diecie może docho­dzić do zużywania białek ustrojowych na potrzeby energetyczne ustroju, prowadząc do niedożywienia dziecka i innych zaburzeń.

Nadmiar węglowodanów w diecie, zwłaszcza tzw. cukrów prostych prowadzi do otyłości, zwiększa ryzyko cukrzycy oraz podnosi poziom cholesterolu, ponieważ organizm człowieka nadmiar cukrów przekształca w tłuszcz. 

Dr n. med. Katarzyna Bąk-Drabik

Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Powiązane artykuły:

Składniki odżywcze – poznaj ich znaczenie dla organizmu >>
Jaka jest rola żelaza w organizmie? >>
Białko >>