Rola składników odżywczych

Zasady prawidłowego żywienia

Zasady prawidłowego żywienia

Podstawowym źródłem składników odżywczych powinna być właściwie zbilansowana dieta. Ważne jest zachowanie właściwego udziału w diecie energii pochodzącej z podstawowych składników pokarmo­wych.

Uważa się, że w ogólnej puli energetycznej: białko powinno dostarczać 12-13% energii, tłuszcz powinien dostarczać nie więcej niż 25-35% energii, węglowodany powinny dostarczać około 56-58% energii. 

Dr n. med. Katarzyna Bąk-Drabik
Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Tłuszcze Cień

Tłuszcze powinny dostarczać nie więcej niż 25-35% energii, z czego podaż kwasów tłuszczowych nasyco­nych w diecie nie powinna przekraczać 7% energii.

Czytaj więcej
Kiedy szukać pomocy lekarza? Cień

Już podczas pierwszej wizyty po urodzeniu dziecka należy z lekarzem pediatrą lub lekarzem rodzinnym omówić plan prawidłowego żywienia dziecka i konsul­tować się z lekarzem w razie jakichkolwiek wątpliwości.

Czytaj więcej
Witamina B Cień

Witamina B1 występuje w największej ilości w kieł­kujących zbożach, drożdżach, wątrobie, żółtku jaja kurzego, nerkach. 

Czytaj więcej