Rola składników odżywczych

Wapń

Wapń

Wapń jest podstawowym składnikiem budulcowym szkieletu człowieka. 99% wapnia w naszym organi­zmie znajduje się właśnie w kościach.

Pozostała część znajduje się w surowicy krwi i w płynach ustro­jowych, gdzie uszczelnia błony śluzowe, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, wpływa na budowę i sprawność działania mięśni oraz układu nerwowe­go, ma również działanie przeciwzapalne.

Okres maksymalnego magazynowania wapnia w koś­ciach przypada na wiek około 12,5 lat u dziewcząt i około 14 lat u chłopców. Udokumentowano pozy­tywny wpływ spożycia odpowiedniej ilości wapnia w okresie dojrzewania na stan układu kostnego oraz zmniejszenie ryzyka osteoporozy i złamań w wieku dorosłym.

U nastolatków odpowiednia podaż wapnia i witaminy D jest więc co najmniej tak samo ważna jak u niemowląt. Najlepszym źródłem wapnia w pożywieniu jest mleko i produkty mleczne. Również pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i rośliny strączkowe dostarczają dosyć dużych ilości wapnia. Przy czym wapń z mleka jest przyswajany lepiej (w ok. 80 proc.) niż wapń z warzyw (jedynie 10-15 proc.). Na proces absorpcji wapnia wpływa wiele czynników. Absolut­nie niezbędna jest aktywna forma witaminy D.

Niedobory wapnia w 1. roku życia praktycznie nie występują, za wyjątkiem dzieci chorych, u których z różnych przyczyn dochodzi do ograniczenia normalnego spożycia mleka matki lub mieszanek mlecznych. Natomiast im starsze dziecko, tym większe ryzyko niedoborów wapnia.

Jeśli niedobór wapnia jest niewielki, dziecko wygląda na zdrowe, choć jego kości nie są należycie zmineralizowane. Gdy niedobór wapnia się nasila (np. z powodu nieod­powiedniej diety lub złego wchłaniania), organizm zaczyna wykorzystywać wapń z kości, co powoduje ich odwapnienie. Z czasem kości stają się porowate, słabsze i podatne na złamania.

U malucha wzrasta niebezpieczeństwo rozwoju krzywicy – choroby wie­ku rozwojowego objawiającą się objawami ogólno­ustrojowymi (apatia, męczliwość, hipotonia mięśnio­wa, upośledzenie rozwoju psychoruchowego, opóźnione ząbkowanie), jak również objawami kostnymi wynikającymi z upośledzonej mineralizacji.

Dr n. med. Katarzyna Bąk-Drabik
Katedra i Klinika Pediatrii w Zabrzu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Ibuvit D

Suplement diety 
Witamina D dla niemowląt
 
w kapsułkach twist-off.

Czytaj więcej
Wpływ prawidłowego żywienia na rozwój dziecka Cień

Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży ma podstawowe znaczenie dla ich zdrowia, wpływa na wszystko co dzieje się w organizmie, ma także istotne znacze nie dla samopoczucia naszych dzieci.

Czytaj więcej
Tłuszcze Cień

Tłuszcze powinny dostarczać nie więcej niż 25-35% energii, z czego podaż kwasów tłuszczowych nasyco­nych w diecie nie powinna przekraczać 7% energii.

Czytaj więcej
Witamina D Cień

Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży ma podstawowe znaczenie dla ich zdrowia, wpływa na wszystko co dzieje się w organizmie, ma także istotne znacze nie dla samopoczucia naszych dzieci.

Czytaj więcej